goed niet voldoende gevoedVoeding die je ‘doos’ irriteert

 

Helaas blijkt uit ervaring dat er bepaalde voeding is waardoor de Lichen klachten toenemen.

De voedingsmiddelen die de Lichen kan triggeren en een reactie kunnen veroorzaken in het vulvagebied betreft:

  • koffie;
  • alcohol;
  • chocolade (auch!);
  • gluten
  • zuivel;
  • suikers

Uiteraard zijn er veel meer voedingsmiddelen waar men gevoelig/allergisch voor is die de Lichen kan triggeren. Bijvoorbeeld soja, histamine etc.

Na mijn scheiding in 1999 kwam ik in de bijstand terecht als moeder van twee kleine kinderen. Gelukkig kreeg ik al snel een administratieve baan bij het ROC Horizon College. Ideaal voor me, omdat ik om 15.00 weer thuis was als de kids uit school kwamen. De collega’s waren leuk en we hadden veel lol. Iedere ochtend werd er gezellig koffie gedronken en deze ‘goede gewoonte’ nam ik zeer snel over. Koffie met melk, heerlijk! In het verleden dronk ik eigenlijk nooit koffie maar al snel schafte ik een espresso machine aan en trakteerde mezelf regelmatig op heerlijke cappuccino’s.
Na een paar jaar kreeg ik een nieuwe vriend. Fijn was het om me zo verliefd te voelen. Regelmatig gingen we samen uit eten en zaten we onder het genot van een paar glazen wijn uren te kletsen. Ook seksueel bloeide ik weer helemaal op en de hormonen gierden door mijn lijf. 

Na verloop van tijd kreeg ik pijn en jeuk aan mijn vagina. Het irriteerde me constant en ik werd er gek van. Ook kreeg ik pijn bij het vrijen. Vooral in het begin was de penetratie erg onprettig. Als ik door de pijn heen ging, was het weer te doen en aangenaam. Dagen na het vrijen deden mijn kwetsbare delen nog steeds pijn. Zoveel pijn dat het vrijen me tegen begon te staan. Ik had geen idee waardoor dit kwam en dacht zelfs dat het aan mijn vriend lag. Ik voelde me niet meer sexy en vrouwelijk en ging naar de huisarts voor advies. Niet veel later kreeg ik te horen dat ik Lichen Sclerosis had.

Lichen Sclerosus vanuit de Chinese geneeskunde

In de reguliere geneeskunde is er geen duidelijke oorzaak bekend voor het ontstaan van Lichen Sclerosus (alhoewel er wel wordt gedacht dat het een auto-immuunreactie is). Dermovate crème en vaseline worden geadviseerd door gynaecologen en huisartsen.

Als acupuncturist kijk ik anders naar deze aandoening. Nadat ik in 2016 van mijn gynaecoloog te horen kreeg dat een schaamlip, na 14 jaar Lichen Sclerosus, verdwenen was, was ik er klaar mee. Ik besloot om op zoek te gaan naar een oplossing en heb      mij als acupuncturist gespecialiseerd in Lichen Sclerosus

In de Chinese geneeskunde speelt de lever een belangrijke rol bij de aandoening Lichen Sclerosus. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat er banen van energie, meridianen, door ons lichaam stromen die alles met elkaar verbinden. Als er een probleem is in het lichaam, een ziekte, een allergie of een pijn dan komt dat volgens de Chinese geneeskunde doordat er een blokkade is op een van deze meridianen. Het doel van accupunctuur is om deze blokkades op te heffen en daarmee het probleem op te lossen.
De levermeridiaan voedt de genitaliën. Als de lever verzwakt is, kan deze de genitaliën minder goed voeden. Vanuit deze visie wordt beargumenteerd dat problemen met de genitaliën hun oorsprong onderanderen kunnen vinden in de lever.

Koffie, alcohol, gluten en chocola bij Lichen Sclerosus

Wat heeft dit nou te maken met koffie, alcohol gluten en chocolade? Het is algemeen bekend dat alcohol wordt afgebroken in de leverDe lever heeft als functie het zuiveren van afvalstoffen uit het bloed, produceert gal voor de vertering van vet en maakt belangrijke eiwitten aan. 
Minder bekend is dat cafeïne uit koffie ook wordt verwerkt in de lever, wat een nadelig effect kan hebben op de leverfunctie.  Er is bijvoorbeeld onderzoek waaruit blijkt dat mensen die meer dan 3 koppen koffie per dag drinken minder lever enzymen hebben wat de stofwisseling nadelig beïnvloed. Cafeïne bevindt zich niet alleen in koffie maar ook in andere genotsmiddelen zoals cola en chocola. 

Ook gluten kunnen de lever nadelig beïnvloeden. Een onderzoek naar patiënten met coeliakie toont aan dat meer dan 40% van hen een afwijkende leverfunctie heeft. Zelfs als er geen gluten intolerantie bij je is gediagnostiseerd kunnen symptomen als vermoeidheid, opgeblazen buik, depressie en buikpijn duiden op een overgevoeligheid voor gluten en eventueel problemen met de lever. 

Vanuit het perspectief van de Chinese geneeskunde, verzwakken deze voedingsmiddelen de energie van de lever. Een zwakke leverenergie zorgt ervoor dat de baarmoeder en externe genitaliën niet genoeg worden gevoed, wat er vanuit dit perspectief voor zou kunnen zorgen dat de symptomen van Lichen Sclerosus ontstaan.

In mijn behandeltrajecten werk ik er daarom altijd aan om met acupuntuur de energie van de lever weer te versterken, en raad ik mijn cliënten aan om deze voedingsmiddelen voorlopig even te laten staan. 

Betekent dit dat je nooit meer een bakkie koffie kunt doen of een glas wijn kunt drinken?
Nee gelukkig niet! Als je leverenergie weer hersteld is kun je gewoon weer lekker genieten. Zelf drink ik nu weer zo nu en dan koffie en wijn, en eet ik ’s avonds na het eten een lekker stukje donkere chocola.

Als je echter nog niet met acupunctuur aan de slag bent en je wilt zelf kijken wat je kunt doen om je klachten te verminderen dan is het dus raadzaam om deze voedingsmiddelen weinig of geheel niet te gebruiken. 
Maarrrrr…… koffie, alcohol, chocolade, zuivel en suikers zijn zo ongeveer de allerlekkerste dingen die er bestaan op deze wereld en onweerstaanbaar moeilijk om te laten staan!

Wat is het je waard om je lichaam te ondersteunen bij een herstel van Lichen Sclerosus?
Ben jij bereid om 2 weken zonder koffie, alcohol of chocola te leven en te onderzoeken wat het effect hiervan is op jouw lichaam?

Niet bij iedereen geldt dat alle bovenstaande voedingsstoffen een reactie veroorzaken, waardoor de Lichen Sclerosus klachten verergeren. Ik raad je aan om zelf op onderzoek uit te gaan en de voedingsstoffen 1 voor 1 te verwijderen uit je dieet.