Hoi, Ik ben Bernadette Klepper

Acupuncturist, Lichen Sclerosus patiënt en sinds 2016 klachtenvrij.

U heeft Lichen Sclerosus, mevrouw

Jeuk, pijn en een schrale huid rond je vagina, wat is dat? Dat was de vraag waardoor ik in 2002 bij een dermatoloog terecht kwam en na onderzoek de diagnose Lichen Sclerosus werd geconstateerd. 
Toen ik van de dermatoloog hoorde wat Lichen Sclerosus allemaal inhield, schrok ik me kapot!

Deze dermatoloog bracht het niet erg tactvol. Ze vertelde me, out of the blue, dat mijn ‘kwetsbare/edele delen’ zouden verharden, wit verkleuren en uiteindelijk verdwijnen. Dat dit proces gepaard zou gaan met veel pijn en nog meer jeuk. Dat de huid soms gezwollen en rood zou worden, dan branderig aan zou voelen en kon gaan bloeden. Dat de schede zodanig zou vernauwen dat uiteindelijk seks niet meer mogelijk zou zijn. Dat er niets aan deze aandoening te doen was.

Allerlei vragen en reacties buitelden in mijn hoofd over elkaar heen:

  • “Wat is dit?”
  •  “Daar heb ik nog nooit van gehoord.”
  • “Hoe the ….. kom IK daar in godsnaam aan?”
  • Geen seks meer?”  “Ben je nou helemaal gek geworden!!”
  • “Deze vrouw stelt de verkeerde diagnose.”
  • “Ik geloof er niks van en doe hier niet aan mee.”

Verslagen ben ik naar huis gegaan om deze mokerslag te verwerken, met een recept voor Demovate crème en vaseline in mijn hand. Na een poosje ijverig smeren met deze crèmes, kwam ik al snel tot de conclusie dat deze oplossing ‘lood om oud ijzer’ was. De huid van mijn clitoris werd zo dun dat er steeds kleine bloedinkjes ontstonden en daardoor er nog een ander soort pijn bij kwam. Mijn vulva voelde kwetsbaar en onbeschermd aan. Ik besloot te stoppen met de dermovate crème. De vaseline bleef ik smeren om de huid soepel te houden.

Gek werd ik van de jeuk en ingenieus handig om zelfs in de supermarkt onopgemerkt achter mijn grote boodschappentas, de jeuk te lijf gaan met ongegeneerd krabben. Om over de pijn maar te zwijgen, die me er iedere dag pijnlijk aan herinnerde dat ik LS heb.

Wat in hemelsnaam is Lichen Sclerosus?

– Wat in hemelsnaam is Lichen Sclerosus –  dacht ik bij mezelf toen ik mijn diagnose kreeg. Natuurlijk wilde ik precies weten wat ik had, dus ik ben op onderzoek gegaan. Wat blijkt: twee à drie op de duizend personen hebben deze aandoening. Dat betekent dat er in Nederland tussen de 5000 en 8500 mensen LS hebben. Hoe kan het dan dat ik er nog nooit van had gehoord? Eerlijk is eerlijk, zelf praat ik er ook niet graag over. Helaas heerst er nog veel taboe en schaamte over dit onderwerp, iets dat ik met deze website wil doorbreken.

Gelukkig is dit nu verleden tijd!

Nadat ik in 2016 van mijn gynaecoloog te horen kreeg dat 1 van mijn schaamlippen aan het verdwijnen was, na 14 jaar Lichen Sclerosus, was ik er klaar mee. Ik besloot om op zoek te gaan naar een oplossing en heb mij als acupuncturist gespecialiseerd in Lichen Sclerosus. Nu ben ik al vier jaar pijn- en jeukvrij! Voldoende reden om met deze specialisatie ook andere vrouwen te helpen om pijn- en jeukvrij door het leven te gaan!

Mijn slogan is:  

Met Lichen-Scleroosje, toch een gezond ‘doosje’

Bernadette Klepper

Praktijkinformatie:

Lichen Herstel Bergen NH

Kerkedijk 66
1862 BH, Bergen NH

Lichen Herstel Amerongen 

Midden van het land
Burgemeester van den Boschstraat 44
3958 CA, Amerongen (Utrecht)

bernadette@lichenherstel.nl

Lichen Herstel Bergen NH

Lichen Herstel Amerongen

Wil jij samen met mij werken aan een oplossing voor jou?