eWaarom acupunctuur bij Lichen Sclesosus?

De reguliere geneeskunde staat min of meer met lege handen als het gaat om Lichen Sclerosus. Het enige antwoord is: smeren van dermovate crème en vaseline. Dat brengt sommige vrouwen verlichting of in het beste geval minder pijn en/of jeuk, maar voor vele vrouwen blijft het een worsteling en blijft de pijn en helse jeuk. Waardoor Lichen Sclerosus ontstaat is onbekend, en de enige oplossing is zoeken naar symptoom verlichting.

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er op een geheel andere wijze gekeken naar Lichen Sclerosus.
Er wordt vanuit de Chinese geneeskunde gezocht naar de oorzaak van de aandoening, om vanuit de wortel de ziekte aan te pakken.

Al ruim 4000 jaar geleden wisten de Chinezen dat er energiebanen door ons gehele lichaam lopen die alle organen, de hersenen etc voorzien van energie. Deze energiebanen worden ook wel meridianen genoemd. Meridianen zijn met het blote oog niet te zien maar volgens de Chinese geneeskunde vormen ze een netwerk dat je hele lichaam van levensenergie (Qi) voorziet. Er zijn 12 hoofdmeridianen, die onderling met elkaar verbonden zijn en levensenergie brengen naar alle organen. Bij ieder orgaan behoren ook bepaalde emoties. Zo is de lever-meridiaan onder andere ook gelinkt aan gevoelens van boosheid, irritatie en frustratie.

Vanuit dit denkbeeld ontstaat ziekte op het moment dat er een blokkade op een of meerdere meridianen is. Blokkades op meridianen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door onverwerkte emoties en ervaringen. Aangezien de lever meridiaan is gelinkt aan gevoelens van boosheid, frustratie en irritiatie kunnen deze emoties, als ze niet goede verwerkt worden, klachten veroorzaken. Blokkades kunnen ook ontstaan door externe factoren. Het eten van gluten kunnen bijvoorbeeld onderandere de leverfunctie  beïnvloeden, mits er een overgevoeligheid is voor gluten, waardoor er blokkades kunnen ontstaan.

Wat hebben meridianen te maken met Lichen Sclerosus?

De Chinezen noemen de baarmoeder: – het paleisje voor de foetus-. De baarmoeder en externe genitaliën worden door de lever meridiaan gevoed met Qi.
Als de leverenergie in balans is, stroomt het volle rode bloed, dat rijk aan voedingstoffen is, zonder problemen naar het paleisje en zijn er geen problemen voor het meisje 
De baarmoeder en de externe genitaliën zijn goed doorbloed en dus gezond.

Laat ik mijn eigen casus als voorbeeld nemen. Waarschijnlijk is Lichen Sclerosus bij mij ontstaan door een gluten allergie. Als je allergisch bent voor gluten en je voeding eet waar gluten in zit, ontstaan er ontstekingen in de dunnedarm. Als de dunnedarm ontstoken is, wordt het voedsel dat we tot ons nemen niet  goed verteerd en slecht opgenomen door het lichaam. Dat verzwakt de milt die Chinees gezien het bloed produceert. Het gevolg is dat er onvoldoende bloed wordt geproduceerd. In de reguliere geneeskunde wordt dit bloedarmoede genoemd. Chinees gezien ontstaat er ‘droogte’ van het bloed, dat zorgt voor huidklachten en jeuk. Als dit proces lang voortduurt, loopt de boel vast en ontstaat er stagnatie van de doorbloeding van de  uterus en huid van de externe genitaliën. In deze fase sterft het weefsel af. Dat zijn de verhardingen van de huid. De Chinezen zeggen: ” Er moet eerst water in de rivier, voordat het weer stroomt”.
Daarom gaan we tijdens de acupunctuurbehandeling de lever en het bloed weer in balans brengen, zodat het bloed weer gezond wordt en de lever de baarmoeder en de externe genitaliën optimaal kan voeden.
Als het water weer door de rivier stroomt, is de jeuk en pijn verdwenen.