Home » lichen sclerosus informatie » Waarom acupunctuur werkt bij Lichen Sclerosus

Waarom acupunctuur werkt bij Lichen Sclerosus

door | 30 apr, 2018 | lichen sclerosus informatie

Waarom acupunctuur bij Lichen Sclesosus?

De reguliere geneeskunde staat min of meer met lege handen als het gaat om Lichen Sclerosus. Het enige antwoord is: smeren van dermovate crème en vaseline. Dat brengt sommige vrouwen verlichting of in het beste geval minder pijn en/of jeuk, maar voor vele vrouwen blijft het een worsteling en blijft de pijn en helse jeuk. Waardoor Lichen Sclerosus ontstaat is onbekend, en de enige oplossing is zoeken naar symptoom verlichting.

Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er op een geheel andere wijze gekeken naar Lichen Sclerosus.
Er wordt vanuit de Chinese geneeskunde gezocht naar de oorzaak van de aandoening, om vanuit de wortel de ziekte aan te pakken.

Al ruim 4000 jaar geleden wisten de Chinezen dat er energiebanen door ons gehele lichaam lopen die alle organen, de hersenen etc voorzien van energie. Deze energiebanen worden ook wel meridianen genoemd. Meridianen zijn met het blote oog niet te zien maar volgens de Chinese geneeskunde vormen ze een netwerk dat je hele lichaam van levensenergie (Qi) voorziet. Er zijn 12 hoofdmeridianen, die onderling met elkaar verbonden zijn en levensenergie brengen naar alle organen. Bij ieder orgaan behoren ook bepaalde emoties. Zo is de lever-meridiaan onder andere ook gelinkt aan gevoelens van boosheid, irritatie en frustratie.

Vanuit dit denkbeeld ontstaat ziekte op het moment dat er een blokkade op een of meerdere meridianen is. Blokkades op meridianen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door onverwerkte emoties en ervaringen. Aangezien de lever meridiaan is gelinkt aan gevoelens van boosheid, frustratie en irritiatie kunnen deze emoties, als ze niet goede verwerkt worden, klachten veroorzaken. Blokkades kunnen ook ontstaan door externe factoren. Het eten van gluten kunnen bijvoorbeeld onderandere de leverfunctie  beïnvloeden, mits er een overgevoeligheid is voor gluten, waardoor er blokkades kunnen ontstaan.

Wat hebben meridianen te maken met Lichen Sclerosus?

De Chinezen noemen de baarmoeder: – het paleisje voor de foetus-. De baarmoeder en externe genitaliën worden door de lever meridiaan gevoed met Qi.
Als de leverenergie in balans is, stroomt het volle rode bloed, dat rijk aan voedingstoffen is, zonder problemen naar het paleisje en zijn er geen problemen voor het meisje
De baarmoeder en de externe genitaliën zijn goed doorbloed en dus gezond.

Laat ik mijn eigen casus als voorbeeld nemen. Waarschijnlijk is Lichen Sclerosus bij mij ontstaan door een gluten allergie. Als je allergisch bent voor gluten en je voeding eet waar gluten in zit, ontstaan er ontstekingen in de dunnedarm. Als de dunnedarm ontstoken is, wordt het voedsel dat we tot ons nemen niet  goed verteerd en slecht opgenomen door het lichaam. Dat verzwakt de milt die Chinees gezien het bloed produceert. Het gevolg is dat er onvoldoende bloed wordt geproduceerd. In de reguliere geneeskunde wordt dit bloedarmoede genoemd. Chinees gezien ontstaat er ‘droogte’ van het bloed, dat zorgt voor huidklachten en jeuk. Als dit proces lang voortduurt, loopt de boel vast en ontstaat er stagnatie van de doorbloeding van de  uterus en huid van de externe genitaliën. In deze fase sterft het weefsel af. Dat zijn de verhardingen van de huid. De Chinezen zeggen: ” Er moet eerst water in de rivier, voordat het weer stroomt”.
Daarom gaan we tijdens de acupunctuurbehandeling de lever en het bloed weer in balans brengen, zodat het bloed weer gezond wordt en de lever de baarmoeder en de externe genitaliën optimaal kan voeden.
Als het water weer door de rivier stroomt, is de jeuk en pijn verdwenen.

 

 

Over mij:

Wie ben ik?
Ik ben Bernadette Klepper.
Acupuncturist, Lichen Sclerosus patient en sinds 2016 klachtenvrij. In 2001 werd bij mij Lichen Sclerosus geconstateerd.
 Ik besloot om op zoek te gaan naar een oplossing en heb mij als acupuncturist gespecialiseerd in Lichen Sclerosus. Zelf ben ik nu al 1,5 jaar jeuk-en pijnvrij en het is mijn missie om andere vrouwen te ook te helpen met hun klachten

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

14 Reacties

 1. Ella

  Ik heb lichen sclerosus en wil graag op de hoogte blijven.

  Antwoord
  • Bernadette Klepper

   Hoi Ella,
   Wat vervelend dat je Lichen Sclerosus hebt. Als je wilt kan ik je op de hoogte houden van artikelen die ik schrijf. Ik zal je daar even een mailtje over sturen.
   Groetjes Bernadette

   Antwoord
   • Anne Floor

    dag, hetzelfde geldt voor mij. Helaas hierdoor kinderloos gebleven. Er is me altijd verteld dat hier niets aan gedaan kon worden, ook niet met voeding of iets dergelijks. Dus toen ik vandaag dit bericht ontdekte gaf dat weer een klein beetje hoop. Wel jammer dat er een wachtlijst is.

    Antwoord
 2. Gaby

  Zijn er ook therapeuten in Drenthe die op dezelfde manier als jij behandelen? Ik woon op 164 km afstand van jouw praktijk ?

  Antwoord
  • Bernadette Klepper

   Hoi Gaby,

   Wat goed van je dat je erover nadenkt om met acupunctuur aan je Lichen Sclerosus te werken. Wat jammer dat je zover weg woont. Naar mijn weten ben ik in Nederland de enige acupuncturist die zich uitsluitend in Lichen Sclerosus heeft gespecialiseerd. Ik heb dan ook meerdere cliënten die van ver komen om door mij behandeld te worden. Ik ben er wel van overtuigd dat andere acupuncturisten die zich niet hebben gespecialiseerd in Lichen Sclerosus een grote bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid. Of ze je daadwerkelijk van je Lichen kunnen afhelpen kan ik niet zeggen

   Groetjes Bernadette

   Antwoord
 3. Rita Graven

  Beste Bernadette ook ik woon ver van de praktijk. Ik woon in de achterhoek. Zeker wil ik acupunctuur proberen en wil ik daarvoor best naar Bergen komen. De vraag is hoeveel behandelingen heb ik nodig. Dan kan ik inschatten hoe vaak ik naar Bergen moet/mag gaan. Jammer dat niet meer praktijken deze kennis nog niet hebben. Vr groeten Rita

  Antwoord
 4. Marlène Djasman

  Ik ben Marlène en sinds 1 april LS bij mij geconstateerd. Ik zou graag tips willen ontvangen. Ik ben diabeet. Drink noch koffie noch alcohol.

  Antwoord
 5. Ko

  Hallo Bernadette,

  Wat is zo’n beetje het gemiddelde qua behandelingen?
  En wat gaat het kosten?
  Ook ik heb helaas LS.
  Hoor het graag!

  Groetjes Ko

  Antwoord
 6. P.Albers vd L

  Ik ben in twijfel.
  Volgens de lijst ben ik aan de beurt.
  Maar ik vind het daardoor ook wat spannend. Ik weet er weinig van. Ik lees over meridianen chinese wijsheid. Doorbloeding. Gluten enz.
  Het is veel. Graag zou ik er meer over willen horen?

  Antwoord
 7. Elly van Doest

  Goedenavond,

  Met veel interesse heb ik (in mail van Marjolein Dubbers) artikel gelezen over acupunctuur mbt LS. Zelf heb ik Lichen Planus, familie van Lichen Scelorus. Waar LS m.n. aan de buitenkant zit is LP m.n. inwendig aanwezig. Klachten zijn gelijk als in jeuk, wondjes en uitslag e.d.
  Is acupunctuur hier ook een oplossing?

  Ben erg benieuwd naar je antwoord.
  Met vriendelijke groet
  Elly van Dorst

  Antwoord
  • Ann

   Hallo Elly,

   Ik heb hetzelfde probleem : Lichen Planus, al jaren. Ik heb uitslag op mijn armen, en soms in mijn mond en verlies mijn haar waardoor ik al verschillende kale plekken heb. Ik ben al naar meerdere dermatologen geweest, ze geven me geen kans op genezing, enkel behandelingen met cortisone, die ik niet meer gebruik. Ik deed ook al acupunctuur, lichttherapie, dieëten, vastenkuur, alternatieve wijzen enz. Eigenlijk heb ik het nu wat opgegeven, maar nu ik dit artikel las, kreeg ik toch weer hoop.

   Heb jij ook nog andere therapieën geprobeerd ?

   Ik heb uiteraard dezelfde vraag aan Bernadette : kan zij helpen ?

   Groetjes,
   Ann

   Antwoord
 8. Angela

  Beste Bernadette.

  Vanmiddag heb ik in mijn mailbox de nieuwsbrief gekregen van Marjolein Dubbers, waar ik een grote fan van ben.
  In deze mail kwam het probleem L.S. naar voren en dat dat blijkbaar te behandelen is d.m.v. acupunctuur.

  Toen ik het allemaal gelezen had alsmede ook jouw site doorgespit heb sprong ik een gat in de lucht.

  L.S. EINDELIJK een goed bericht over dit probleem en dat het te behandelen is.

  Sinds 1997 heb een verminderde schildklier functie waarvoor ik de benodigde medicatie gebruik.
  Sinds 2016 heb ik ook diabetes type 2 terwijl ik absoluut geen overgewicht heb en waarvoor ik Methformine slik.
  Sinds 2018 heb ik ook L.S. Wat ik echt verschrikkelijk vindt met de nodige ongemakken die eruit voortkomen. Via de huisarts hiervoor hormonenzalf voorgeschreven gekregen maar ook niet echt helpt.

  Ik zou heel erg graag in aanmerking willen komen voor de acupunctuur behandeling om zo hopelijk bepaalde blokkades in mijn lichaam te doorbreken/opheffen.

  Hoor graag zo spoedig mogelijk van u.

  Vriendelijke groet.
  Angela

  Antwoord
 9. Tine

  Beste Bernadette,

  Heeft u weet of er iemand in België op dezelfde manier als jij werkt met acupunctuur ?
  De afstand is namelijk heel groot om naar Nederland te komen voor meerdere consulten.

  Met vriendelijke groeten,
  Tine

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1