Al na 6 weken minder jeuk en pijn!

“Ik ben Martha. Via de Facebook groep van Lichen Sclerosus zag ik in januari 2018 dat Bernadette een traject doet met acupunctuur-behandelingen voor Lichen Sclerosus patiënten. Zelf is Bernadette Lichen Sclerosus patiënt en nu al een paar jaar pijn- en jeukvrij.

Ik heb al een jaar of 11 last van Lichen Sclerosus. Smeren met corticosteroïd-zalf doet mij geen goed, verergert de klachten zelfs, want mijn huid gaat er heel erg stuk van. Ik smeer sinds twee jaar vooral met calendula-zalf van Weleda, soms als verkoeling nodig is smeer ik met cbd-zalf. Sinds 2017 ben ik onder behandeling bij de vulvapoli van het Radboud. In maart 2017 werd er operatie voorgesteld om beide schaamlippen te verwijderen omdat men een plaveiselcelcarcinoom had geconstateerd. Ik kreeg toestemming om zelf dingen uit te proberen en ben toen o.a. Moerman-proof gaan eten. In oktober 2017 werd ik “schoon” van het plaveiselcelcarcinoom verklaard.

De jeuk is het allerlastigst aspect van Lichen Sclerosus. Je sociale leven wordt er volkomen door bepaald
(b.v. kledingkeuze, relatie) en mijn nachtrust werd meestal 3 of 4 keer per nacht onderbroken door een jeuk-aanval. Dat is tegenwoordig 2 a 3 keer. Het krabben geeft dan weer een schuldgevoel maar uiteindelijk ga je toch door tot er pijn is. Naast de jeuk heb ik o.a. last van zwelling, littekenvorming en irritatie bij het dragen van strakke kleding en fietsen, had ik sinds de geboorte van mijn zoon (23 jaar geleden) last van een aambei.

Tijdens het eerste telefonisch contact met Bernadette spraken wij af om een “vliegende” start te maken met het Lichen-Herstel-Traject, en mijn Lichen Sclerosus 6 maanden lang intensief te gaan behandelen met acupunctuur. Zo gezegd zo gedaan.
Nu, al na 6 weken, kan ik zeggen dat er duidelijke veranderingen te zien zijn in mijn aangedane huid:

☺ de witte plaque is kleiner en dunner geworden
☺ de huid is minder gezwollen
☺ ik kan het krabben meer beperken

Maar niet alleen mijn huid is verbeterd…….

☺ de intensiteit van de jeuk is verminderd van een 8 naar een 5 à 6!
☺ de jeukanvallen zijn aanmerkelijk korter van duur
☺ mijn aambei is verdwenen

Ik smeer nog steeds met de calendula-zalf. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de rest van het traject me nog meer verbeteringen gaat brengen.”

Martha Broertjes

 

Ben jij ook benieuwd naar het Lichen-Herstel-Traject?
Klik dan op de knop hier onder om er meer over te lezen.